Hoe ouderschap je een betere tekstschrijver maakt

Op 12 november 2019 hebben Van Swaal en ik een klein Wolters & Van Swaaltje in ons gezin mogen verwelkomen: een hemelsmooi en immer vrolijk dochtertje met de energie van een paard. Het heeft ons leven als thuiswerkende tekstschrijvers volledig op zijn kop gezet. Werken is er niet gemakkelijker op geworden. Maar het nieuwbakken ouderschap heeft wel betere schrijvers van ons gemaakt. Hoe je van ouderschap een betere tekstschrijver wordt? Wolters legt het uit.

Zwaan geboortekaartje

copyright: Lau

Ouderschap = minder tijd = sneller schrijven

Het grootste probleem van een ouder is tijd: je komt het altijd tekort. Vóór de geboorte van onze dochter hadden Van Swaal en ik zeeën van tijd. Zeker met een bureau aan huis win je iedere dag redelijk wat minuten, aangezien je geen reistijd hebt. Die minuten zijn er nog steeds, maar ze worden nu besteed aan luiers, spelletjes en het in slaap brengen van ons klein Wolters & Van Swaaltje. En dat duurt soms wel even. Wordt ze bij een succesvolle poging een kwartiertje later alweer wakker, dan blijft er helemaal niet veel tijd over.

Daarom is het van belang de tijd die je wél hebt goed te benutten. Dat betekent niet alleen beter concentreren, maar ook sneller schrijven. In eerste instantie zal sneller schrijven niet meteen leiden tot betere teksten. Maar oefening baart kunst: er komt een moment waarop je merkt dat je minder tijd nodig hebt om een kwalitatief sterke tekst te maken.

Schrijven met uitdagingen

Thuiswerken is an sich al best een uitdaging: overal ligt afleiding op de loer. Werk je op kantoor, dan zorgt sociale controle ervoor dat je niet eindeloos gaat instagrammen, al te vaak in gedachten verzinkt of iets te lang bij het toilet blijft hangen. Werk je thuis, dan is deze sociale controle er niet. Dat maakt het soms al best lastig om je te concentreren. Heb je een kindje, dan zoek jij de afleiding niet op; nee, de afleiding zoekt jou op. Snel en vaak. Ontdekt die kleine haar stemmetje, dan probeert ze de hele dag allerlei verschillende klanken uit, met een volume dat eigenlijk niet zou mogen passen bij zo’n klein, snoezig wezentje. Leert ze bij zes maanden al voorzichtig stappen, dan heb je om de vijf minuten twee kleine handjes aan je bureaustoel hangen. Weet ze inmiddels dat jij haar megaschattige schaterlach niet kan negeren, dan zet ze die te pas en te onpas in om jouw aandacht te krijgen.

Als tekstschrijver moet je dus een ijzeren wil én concentratievermogen ontwikkelen om in deze omstandigheden nog iets op papier te krijgen. Soms ben je de wanhoop nabij, maar soms merk je dat je, tussen al het geschater door, toch best vooruit bent gekomen. En dan weet je: ik kan eigenlijk prima schrijven bij al die afleiding. Dankzij het ouderschap!

De (her)ontdekking van Annie M.G. Schmidt

De kans is groot dat je als tekstschrijver veel leest. Romans misschien? Of van die flitsende marketingboeken, die uiteindelijk toch heel stug en saai blijken te zijn? Stop daar dan maar mee. Want als ouder gaat er een wereld voor je open: de wereld van jeugdliteratuur. Als ouder (her)ontdek je die prachtige boeken van Annie M.G. Schmidt, die, nu je een volwassen lezer bent, een nieuwe dimensie krijgen. Jip en Janneke, Abeltje, Pluk van de Petteflet: het zijn allemaal toonbeelden van hoe simpele taal toch ontzettend grappig en treffend kan zijn. Laat de Essentie van communicatie of de Social media ABC dus maar links liggen; lees je kleintje voor uit Allemaal sprookjes van Nederlands beste jeugdboekenschrijfster aller tijden. Je zult zien dat je creativiteit en taalgevoel een spurt maken.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Call Now Button
LinkedIn