Poëtische pr

Door: Wolters

Tekstschrijven is veel meer dan het schrijven van zakelijke teksten, SEO-teksten of – hoe ironisch – blogs. Natuurlijk, zul je denken, er bestaan dan ook zó veel verschillende tekstsoorten. Een tekstsoort die echter misschien iets minder voor de hand ligt, maar die zeker wel door tekstschrijvers kan worden gebruikt, is het gedicht. Toevallig net een tekstsoort die mij wel ligt: het gedicht.

Een ludieke boodschapper

Gedichten kunnen heel nuttig zijn in de communicatie van een bedrijf. Niet om een hele pr-campagne te dragen, maar eerder als extraatje. Heb je bijvoorbeeld een prijs gewonnen, of wil je jouw klanten wijzen op een nieuw product? Dan kunnen gedichten erg handig zijn. Je komt ze niet iedere dag tegen en ze blijven gemakkelijk hangen. Denk dan niet meteen aan een uitgebreid sonnet, en verwacht ook geen epos gelijk de Ilias. Nee, een gedicht moet kort en krachtig zijn, zodat de boodschap snel en helder wordt overgebracht.

De lekker bekkende limerick

Mijn favoriet: de limerick. Bijna iedereen is wel bekend met deze olijke dichtvorm. Zo wordt het nieuws in het radioprogramma Somertijd van Radio 10 dagelijks besproken aan de hand van limericks. Een limerick bestaat uit vijf versregels, waarvan de eerste, tweede en vijfde dezelfde rijm hebben. De derde en vierde versregel hebben een ander rijm dan de rest, maar rijmen weer met elkaar. Vaak dient de eerste versregel ter introductie van iemand of iets, waarbij het laatste woord de plaatsnaam is van de plaats waaruit de ‘hoofdpersoon’ afkomstig is. De laatste versregel bevat dikwijls een clou. De limerick heeft een vaststaand rijmschema en metrum, maar daar mag gerust iets van worden afgeweken. Het belangrijkste is dat het gedicht niet geforceerd overkomt en dat het lekker bekt.

De limerick als pr-middel

Daarom is de limerick voor een bedrijf ideaal om te gebruiken als communicatiemiddel: hij is herkenbaar, bewerkbaar, humoristisch en hij heeft een duidelijke structuur. In de eerste versregel introduceer je bijvoorbeeld het bedrijf en de plaats waarin het gevestigd is; de rest van de limerick is gereserveerd voor de boodschap, met eventueel in de laatste versregel de clou.

Ben je, laten we zeggen, een drukker gevestigd in Aken die zojuist een bedrijfsexpansie heeft gehad, en wil je dit aan je klanten laten weten, dan valt dit heel goed in een limerick te gieten:

Er was eens een drukker uit Aken
Die kreeg almaar drukkere zaken
Hij vergrootte zijn staf
Toen was de druk d’raf
Nu hoeft hij zich niet druk meer maken

Ook voor startende ondernemers kan een limerick een goed medium zijn. Stel, je bent een freelancende IT’er die zijn eerste stappen op de markt heeft gezet en je wilt je beschikbaarheid tentoonspreiden. Dan kun je dat als volgt doen:

Een rappe IT’er uit Veen
Kan buitengewoon goed IT’en
Gaat slechts één man sterk
Verdomd snel te werk
Als is hij in feite met z’n tweeën

Eindeloos ‘limericken’

Of je nu als bedrijf een fantastisch vernieuwend concept de wereld in wilt brengen, een van je medewerkers in het zonnetje wilt zetten of de lol wel inziet van je faillissement of doorstart, overal valt wel een limerick bij te bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een seksclubeigenaar uit Laren
Moest zijn bedrijf failliet verklaren
Gebruikte zijn zaak
Slechts voor eigen vermaak
Nu zat hij toch mooi op de blaren

Met enig dichterlijk talent en de juiste portie artistieke vrijheid kun je jouw pr-campagne met een bijzondere limerick (of een ander gedicht natuurlijk) verrijken.

De limericks van Wolters & Van Swaal

Klap je dicht als het om dichten gaat? Dan helpen wij je graag. Ga met ons in gesprek om te kijken wat wij voor je kunnen doen. Neem contact met ons op! Ook als je andere teksten nodig hebt en je vraagt je af wat de mogelijkheden zijn, mag je ons natuurlijk altijd benaderen.

Ben je benieuwd naar meer van mijn limericks? Dan kan ik je natuurlijk niet teleurstellen. Daarom zullen we je vanaf nu iedere week verblijden met ‘De limerick van de week’, waarin telkens een beroep centraal staat. Wil je dat jouw beroep een hoofdrol vertolkt in een van mijn limericks? Laat het dan achter in een reactie.

One thought on “Poëtische pr”

  1. Eline
     ·  Beantwoorden

    Mooie website Bas en Fanny!
    Ik wens jullie veel plezier en succes met jullie projecten.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Call Now Button
LinkedIn